Thursday 29 October 2015

Лепиња со пашканат и сусам / Parsnip and sesame flatbreads

These flat-breads are incredibly soft and tasty, once you make them you will look forward to make and eat them again. When I got them out of the oven, half were eaten by the children. Those that survived I serve them with some homemade humus and aubergine dip, they would of been a perfect match with a steaming bowl of soup, well, maybe next time...........Inspired by Nordic bakery, Soho, London














Потребни состојки:

200 гр пашканат, рендан
250 гр јогурт
50 мл масло
пола лажичка сол
1 лажичка сода бикарбона
150 гр бело брашно
150 гр интегрално брашно
1 јајце
сусам


Ставете го пашканатот да се вари со 100 мл вода околу 5 минути.
Оставете го да се олади заедно со течноста.
Ставете го брашното во подлабок сад, додајте ги преостанатите состојки + 100 мл вода како и оладениот пашканат со течноста.
Загрејте ја рерната на 220 степени.
Обложете со пек-хартија две поголеми правоаголни тепсии.
Со супена лажица ставајте од смесата по две лажици за едно лепче. Треба да се добијат околу 16 лепчиња.
Обликот на лепчињата не е толку важен ( види долу слика).
Посипете ги обилно со сусам и веднаш печете ги во загреана рерна околу 10 минути.





Ingredients:


200 gr parsnip, grated
250 ml yogurt
50 ml oil
1/2 tsp salt
1 tsp baking soda
150 gr white flour
150 gr wholemeal flour
1 egg
sesame seeds for topping 


Put the grated parsnip in a saucepan with 100 ml water.Bring to a boil and let it simmer for 5 minutes.
Let it cool down with its liquid.
Put the rest of the ingredients + 100 ml water to a mixing bowl, add the parsnip to the mixture.
Drop 2 tablespoons of dough onto the prepared baking tray, ( you will need two big one's )
You should get 16 round not so nice looking dough.
Sprinkle sesame seeds on the top and bake in pre-heated oven on 220 C for around 10 minutes.

note: I used spelt flour and integral sesame seeds.


No comments:

Post a Comment